03.04.2017

Kolorowe talerze: placuszki bananowo - jogurtowe dla najmłodszych


Czy Twoje dziecko należy do niejadków? Laura na szczęście zjada wszystko (może prócz jogurtu naturalnego z jabłuszkiem , który przy pierwszej próbie wywołał u niej morze łez i wzruszenie), co uda mi się przemycić w jej jadłospisie. Dzisiaj przychodzę do Was z pomysłem na pyszne śniadanie zarówno dla dziecka, jak i dla mamy. Fajnie, prawda? Nie spędzisz pół życia w kuchni, a z pewnością zadowolisz domowników tym daniem :)


Zacznijmy od tego, że utworzyłam nowy cykl na blogu - kolorowe talerze - który de facto właśnie przeglądasz. Ekspertem do spraw żywienia niemowląt nie jestem (niektórzy nawet twierdzą, że jestem złą mamą, bo Laura JUŻ je to, co my) ale mogę pokazać Wam, co smakuje mojemu dziecku i co często przygotowuję. Dlaczego kolorowe talerze? Zdradzę Wam pewien sekret: na talerzu twoich domowników nie powinna nigdy zagościć nuda. Uwierz, o wiele lepiej smakuje danie ładnie, kolorowo podane :)

Przepis na placuszki znalazłam w Internecie, ale postanowiłam go nieco zmodyfikować pod nas. W oryginale nie było banana, serka dla dzieci oraz mąki zdecydowane było za dużo.

Czego potrzebujesz, aby zrobić bananowe placuszki?


Wszystko ze sobą mieszasz, banana rozgniatasz widelcem i dodajesz do ciasta. Co ważne - nie dodajemy tłuszczu, nawet do smażenia. A jeśli o smażeniu już mowa, to robimy to na mocno rozgrzanej patelni - na średnim ogniu. Placuszki łatwo spalić, dlatego warto co jakiś czas podglądać, czy aby nie wyglądają zbyt "czekoladowo" ;)


Danie proste, szybkie i smaczne. Robicie pankejki na śniadanie swoim pociechom? Czekam również na Wasze propozycje śniadaniowe dla najmłodszych. 


6 komentarzy:

  1. Uwielbiamy placki bananowe. Jednak zamiast sody dodajemy jogurt naturalny i odrobinę proszku do pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  2. sama z przyjemnością bym zjadła te placuszki <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Bożena Jędral3 kwietnia 2017 12:18

    Robię takie na zwykłym jogurcie, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie. Ja tez jak Bożena robię na zwykłym jogurcie natiralnym i zjadamy z odrobiną syropu klonowego.

    OdpowiedzUsuń
  5. W oryginalnym przepisie był właśnie jogurt naturalny, a że u mnie zabrakło, zrobiłam z jogurtem owocowym i smak był bardziej podbity ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takich nigdy nie robiłam, muszę zrobić małej na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARCHIWUM


2016
styczeń luty marzec kwiecień maj czerwieclipiecsierpień wrzesieńpaździerniklistopadgrudzień

2017

FACEBOOK

INSTAGRAM